Školní jídelna

Tel. 773 450 109

Vedoucí školní jídelny: Lenka Polánská

Za odhlašování obědů zodpovídají rodiče.

Pokud strávník náhle onemocní je možné oběd odhlásit do 7:30 hod.

V ostatních případech musí být oběd odhlášen nejpozději do 13.00 hodin předcházejícího dne.  První den nemoci mají rodiče právo si ze školní jídelny oběd odnést.

Přihláška ke stravování 2019-2020

Vnitřní řád školní jídelny

 

JÍDELNÍ LÍSTEK

TÝDEN OD 27. 1. do 31. 1. 2020

 

 

 

 

 

POLÉVKA

 

HLAVNÍ JÍDLO

 

DOPLNĚK

 

NÁPOJ

 

PONDĚLÍ

 

 

Zelná

1a,7

 

Rýžová kaše

7

 

Broskvový

kompot

Kakao

7

+ pomerančový čaj

 

 

ÚTERÝ

 

S drožďovými

knedlíčky

1a,3,9

Vepřové maso v mrkvi,

brambory

1a,7

 

Ovoce

Jahodový čaj

+

Mléko

 

STŘEDA

 

Hráškový krém

s houskou

1a,3,7

 

Bulgur po asijsku

s kuřecím masem

1a

 

Paprika

Horká hruška

+ voda

s citronem

 

ČTVRTEK

 

 

Z červené čočky

1a,9

 

Orlický řízek,

bramborová kaše

1a,3,4,7

Salát

z čínského zelí

Višňový čaj

+ voda

s citronem

 

PÁTEK

 

   

POLOLETNÍ

PRÁZDNINY

 

 

Číslo na jídelním lístku označuje alergen (viz. tabulka alergenů).

Alergen 1a=pšenice,1b=žito,1c=ječmen,1d=oves,1e=špalda.

 

Změna jídelního lístku a alergenů vyhrazena.

 

P0001

Specifikace alergenů:

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce:

Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.

Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Intolerance – averze:

Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.

Prahové hodnoty:

Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jinou hranici, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

 

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,

rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.