7 – 10 let | 11 – 14 let | 15 a více let | |
Cena jednoho obědu | 26 Kč | 28 Kč | 30 Kč |
Cena jednoho obědu
Měsíční cena obědů
7 – 10 let | 11 – 14 let | 15 a více let | |
1x v týdnu | 104 Kč | 112 Kč | 120 Kč |
2x v týdnu | 208 Kč | 224 Kč | 240 Kč |
3x v týdnu | 312 Kč | 336 Kč | 360 Kč |
4x v týdnu | 416 Kč | 448 Kč | 480 Kč |
celý měsíc | 520 Kč | 560 Kč | 600 Kč |
Ceník je platný od 1.9. 2022. Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém tohoto věku dosáhnou. Školní rok trvá od 1. 9. do 31. 8.
Přihlaste dítě do školní jídelny
Platba stravného
Platby za stravné poukazujte na číslo účtu: 2801019712/2010 (uveďte variabilní symbol, který najdete v emailu).
Každému strávníkovi bude přidělen jeden variabilní symbol, který zůstává stejný po celou dobu školní docházky. Proto neleze platby za více dětí v rodině sloučit.
Plaťte prosím trvalým příkazem ze svého bankovního účtu a to vždy do 20. dne předcházejícího měsíce. Příští školní rok bude tedy první platba provedena do 20. srpna 2023 a poslední platba do 20. května 2024 (takto se to bude opakovat každý další školní rok).
Nebude-li platba na stravování poukázána na účet školní jídelny v daném termínu, má školní jídelna právo vyloučit žáka ze stravování po dobu, než bude dlužná částka uhrazena.
Odhlášky stravného
Každou změnu (tzn. přihlášky, odhlášky, změnu stravovacích dnů nebo přerušení stravování) je třeba osobně nebo telefonicky dojednat s vedoucí školní jídelny.
- za odhlášení obědů si zodpovídá rodič (nespoléhejte na vyučující)
- odhlašování obědů je nejpozději do 13.00 hodin předcházejícího dne
- pokud strávník náhle onemocní, první den nemoci mají rodiče právo si oběd ze školní jídelny odnést
Další potřebné informace podá vedoucí školní jídelny
L. Polánská, tel. 773 450 109, e-mail: polanskal@zstk.cz
Specifikace alergenů
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Alergická reakce
Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
Projevy alergické reakce
kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.
Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Intolerance – averze
Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.
Prahové hodnoty
Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jinou hranici, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Běžné potravinové alergeny
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.