Školní jídelna

Tel. 773 450 109

Vedoucí školní jídelny: Lenka Polánská

Za odhlašování obědů zodpovídají rodiče.

Pokud strávník náhle onemocní je možné oběd odhlásit do 7:30 hod.

V ostatních případech musí být oběd odhlášen nejpozději do 13.00 hodin předcházejícího dne.  První den nemoci mají rodiče právo si ze školní jídelny oběd odnést.

Vnitřní řád školní jídelny

Přihláška ke stravování 2018-2019

 

JÍDELNÍ LÍSTEK

TÝDEN OD 20. 5. do 24. 5. 2019

 

 

 

 

 

POLÉVKA

 

HLAVNÍ JÍDLO

 

DOPLNĚK

 

NÁPOJ

 

PONDĚLÍ

 

 

Bramborová

1a,9

Pečená

kuřecí stehýnka,

kari rýže

7

Kyselá

okurka

10

Hroznový džus

+ voda

s citronem

 

ÚTERÝ

 

 

Se sýrovým kapáním

1a,3,7,9

 

Zapečené těstoviny

se šunkou

1a,3,7

Červená

řepa

+

Ovoce

Ranní čaj

+ voda

s citronem

 

STŘEDA

 

 

Zeleninová

s kuskusem

1a,9

Přírodní

vepřový plátek, dušená mrkev,

brambory

1a

 

 

Borůvkový čaj

s echinaceou

+ voda

s citronem

 

ČTVRTEK

 

 

Gulášová

1a

 

Vdolky s mákem

1a,3,7

 

Přesnídávka

Bílá káva

1b,1c,7

+ čaj lesní ovoce

 

PÁTEK

 

Z míchaných luštěnin

1a

Kuřecí směs

se šunkou,

bulgur

1a,9

 

Paprika

Citronová šťáva

+ voda

s citronem

Číslo na jídelním lístku označuje alergen (viz. tabulka alergenů).

Alergen 1a=pšenice,1b=žito,1c=ječmen,1d=oves,1e=špalda.

Změna jídelního lístku a alergenů vyhrazena.

 

P0001

Specifikace alergenů:

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce:

Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.

Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Intolerance – averze:

Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.

Prahové hodnoty:

Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jinou hranici, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

 

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,

rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.