Školní jídelna

Tel. 773 450 109

Vedoucí školní jídelny: Lenka Polánská

Za odhlašování obědů zodpovídají rodiče.

Pokud strávník náhle onemocní je možné oběd odhlásit do 7:30 hod.

V ostatních případech musí být oběd odhlášen nejpozději do 13.00 hodin předcházejícího dne.  První den nemoci mají rodiče právo si ze školní jídelny oběd odnést.

Vnitřní řád školní jídelny

Přihláška ke stravování 2018-2019

JÍDELNÍ LÍSTEK

TÝDEN OD 24. 9. do 28. 9. 2018

 

 

 

 

 

 

POLÉVKA

 

HLAVNÍ JÍDLO

 

DOPLNĚK

 

NÁPOJ

 

PONDĚLÍ

 

 

Zelná

1a,7

Aljašská treska pečená na másle,

brambory

4,7

Salát

z bílého zelí

s rajčetem

Šípkový čaj

+ voda

s citronem

 

ÚTERÝ

 

 

Z červené čočky

1a,9

Vepřové maso

v mrkvi,

brambory

1a,7

  Višňový džus

+ voda

s citronem

 

STŘEDA

 

Zeleninová

s pohankou

a vejcem

3,7,9

 

Buchty

s tvarohem

1a,3,7

 

Ovoce

Malinový

čaj

+

Kakao 7

 

ČTVRTEK

 

 

S drobením

1a,3,9

 

Maďarský guláš,

těstoviny

1a

  Jablečný čaj s meduňkou

+ voda citronem

 

PÁTEK

  STÁTNÍ

SVÁTEK

 

Číslo na jídelním lístku označuje alergen (viz. tabulka alergenů).

Alergen 1a=pšenice,1b=žito,1c=ječmen,1d=oves,1e=špalda.

Změna jídelního lístku a alergenů vyhrazena.

 

P0001

Specifikace alergenů:

Různé druhy alergií postihují až 30% populace a na alergii není lék.

Každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní.

Vysvětlení:

Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.

Alergická reakce:

Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.

Projevy alergické reakce:

kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.

Většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky.

Intolerance – averze:

Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.

Prahové hodnoty:

Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jinou hranici, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.

Běžné potravinové alergeny:

Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.

 

Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,

rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.