Návštěva ve školní jídelně

V úterý  18. února 2014 nás ve školní jídelně navštívil profesionální kuchař ZDSC_1059byněk Diatka ze společnosti Podravka – Lagris, a.s., který se zaměřuje na zdravou výživu. Spolu s kuchařkami uvařili  netradiční oběd a  během vaření si vyměňovali zkušenosti a nápady ohledně zdravé výživy.  Děti i zaměstnanci školy ochutnali cizrno-brokolicovou  krémovou  polévku a  halušky s jablky sypané tvarohem.  Pan kuchař pomáhal i při výdeji obědů, zajímal se o to, jestli dětem chutná a odpovídal na dotazy. Touto cestou děkujeme panu kuchaři za zpestření jídelníčku a trochu rozruchu v kuchyni a jídelně.

Ochutnáte i Vy?

Veškeré recepty jsou kalkulovány na 10 porcí pro dospělého.

Cizrno-brokolicová krémová polévka

200 g cizrny Lagris, mrkev 100g, 150 g brokolice, 3 stroužky česneku, 2 litry vody,30g  Podravka natura zeleninový bujón, sůl, 100ml smetana na vaření, postačí 10% tuku. Cizrnu namočíme do vody den dopředu a vaříme do změknutí, v průběhu vaření doléváme vodu. Mrkev nastrouháme najemno, podusíme na másle a přidáme k uvařené cizrně. Dále přidáme zeleninový vývar, na růžičky rozdělanou brokolici a nasekaný česnek, dle chuti dosolíme.

Po provaření vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme smetanu. Podáváme s opraženou houskou.

 

Halušky s jablky sypané tvarohem

Bramborové halušky Lagris 1000g, jablka 800g(můžeme použít také jablka krájená v gelu-šarlotka), skořice mletá 5g, tvaroh tvrdý 350g, cukr moučka 200g, cukr krystal podle chuti, bramborový škrob 50g, máslo 150g, tuk na promaštění halušek.

Halušky připravíme podle návodu (část vody můžeme nahradit mlékem), přisladíme. Uvařené halušky propláchneme studenou vodou a promastíme olejem. Jablka oloupeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Cukr krystal rozpustíme a připravíme karamel, který zalijeme trochou vody a povaříme. Dále přidáme nakrájená jablka, dochutíme skořicí, přihustíme škrobem rozmíchaným ve vodě a vše krátce podusíme.  Takto připravenými jablky přeléváme při výdeji halušky, jednotlivé porce sypeme nastrouhaným tvarohem a přeléváme rozpuštěným máslem.

25.2.2014 vložil zstk