V Regionálním muzeu v Chrudimi je k vidění výstava Vánoce v kuchyni našich babiček. Této příležitosti jsme využily s dívkami z druhého stupně v rámci předmětu pracovní výchova. Prohlédly jsme si 3 kuchyňské expozice.
První pohled nás zavedl do prosté venkovské kuchyně 19. století. Maso se v této době konzumovalo zřídka, ani o Vánocích nebylo běžnou součástí jídelníčku. Připravoval se houbový kuba. Sladké chuti v pokrmech se docílilo použitím medu, nebo ovocné omáčky zvané muzika.
Další výjev zachycoval kuchyni 30. let 20. století. V tomto období se již na štědrovečerní tabuli objevoval kapr s bramborovým salátem. K obědu si leckterá měšťanská rodina dopřála tehdejší delikatesu, kterou byli šneci.
Poslední scéna zachycovala byt v 80. letech 20. století. Polotovary, dochucovadla, elektrické spotřebiče, plastové nádobí… Leckteré předměty jsme poznávaly, protože je dodnes naše babičky a prababičky používají.
Součástí exkurze byl doprovodný program. Mladší žákyně tvořily plakát o vybraném druhu koření, starší děvčata vyplňovala pracovní list. Odnesly jsme si spoustu poznatků
o stravování v historii, o podobě a vývoji kuchyňských potřeb a spotřebičů. Až budeme ve škole zase vařit, vyzkoušíme některý ze starých receptů. Budeme se přitom řídit prvorepublikovým heslem: „Jídlo z kuchyně čisté, bude chutnat jistě!“