Školní jídelna je otevřena v době od 11:00 do 13:00 hodin a najdete ji v přízemí.
Jídelna poskytuje obědy pro žáky základní školy, zaměstnance a ve výjimečných případech i cizím strávníkům.
Školní jídelna je otevřena v době od 11:00 do 13:00 hodin a najdete ji v přízemí.
Jídelna poskytuje obědy pro žáky základní školy, zaměstnance a ve výjimečných případech i cizím strávníkům.
TÝDEN OD 6. 2. do 10. 2. 2023
|
POLÉVKA |
HLAVNÍ JÍDLO |
DOPLNĚK |
NÁPOJ |
PONDĚLÍ
|
Bramborajda s pohankou 9 |
Buchtičky s krémem 1a,3,7 |
Kravík |
Pomerančová šťáva
|
ÚTERÝ
|
Hovězí s drobením 1a,3,9 |
Rajská omáčka,
hovězí maso, těstoviny 1a,9 |
Mléko
+ Čaj broskev s pomerančem |
|
STŘEDA
|
Zeleninová 1a,7,9 |
Soukenický řízek, bramborová kaše 1a,3,7 |
Zeleninová obloha |
Džus černý rybíz |
ČTVRTEK
|
Česneková s vejcem 3,7 |
Kuřecí stehna
po řecku, bulgur 1a |
Ovoce |
Čaj
ovocný rarášek |
PÁTEK
|
Hrachová |
Smažený
obalovaný sýr, brambory 1a,3,7 |
Jogurtová omáčka
7,10 |
Višňový čaj |
Číslo na jídelním lístku označuje alergen (viz. tabulka alergenů).
Alergen 1a=pšenice,1b=žito,1c=ječmen,1d=oves,1e=špalda.
Změna jídelního lístku a alergenů vyhrazena.
7 – 10 let | 11 – 14 let | 15 a více let | |
Cena jednoho obědu | 26 Kč | 28 Kč | 30 Kč |
7 – 10 let | 11 – 14 let | 15 a více let | |
1x v týdnu | 104 Kč | 112 Kč | 120 Kč |
2x v týdnu | 208 Kč | 224 Kč | 240 Kč |
3x v týdnu | 312 Kč | 336 Kč | 360 Kč |
4x v týdnu | 416 Kč | 448 Kč | 480 Kč |
celý měsíc | 520 Kč | 560 Kč | 600 Kč |
Ceník je platný od 1.9. 2022. Do věkových skupin jsou strávníci zařazováni na dobu školního roku, ve kterém tohoto věku dosáhnou. Školní rok trvá od 1. 9. do 31. 8.
Platby za stravné poukazujte na číslo účtu: 2801019712/2010 (uveďte variabilní symbol, který najdete v emailu).
Každému strávníkovi bude přidělen jeden variabilní symbol, který zůstává stejný po celou dobu školní docházky. Proto neleze platby za více dětí v rodině sloučit.
Plaťte prosím trvalým příkazem ze svého bankovního účtu a to vždy do 20. dne předcházejícího měsíce. Příští školní rok bude tedy první platba provedena do 20. srpna 2022 a poslední platba do 20. května 2023 (takto se to bude opakovat každý další školní rok).
Nebude-li platba na stravování poukázána na účet školní jídelny v daném termínu, má školní jídelna právo vyloučit žáka ze stravování po dobu, než bude dlužná částka uhrazena.
Každou změnu (tzn. přihlášky, odhlášky, změnu stravovacích dnů nebo přerušení stravování) je třeba osobně nebo telefonicky dojednat s vedoucí školní jídelny.
Další potřebné informace podá vedoucí školní jídelny
L. Polánská, tel. 773 450 109, e-mail: polanskal@zstk.cz
Alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému (IS,) která může vyústit až anafylaktickému šoku. V podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jako alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu.
Spočívá v tom, že IS reaguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu. Existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolává alergické reakce je Imunoglobín E = IgE. Protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu. Při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergii. Nástup je rychlý po požití nebo přítomnosti v prostředí. Zpravidla 1 hodinu po požití.
kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné reakci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku.
Většinou zanikají v souladu s narůstajícími roky.
Je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší dobu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou. Symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezahrnují imunitní odezvu. – nadýmání, průjem anebo zácpou. Nejedná se o alergickou reakci.
Minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota. Každý jedinec má jinou hranici, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu.
Mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potenciálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení.
Za další alergeny lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody,
rajčata, špenát, aromatické byliny, ale ty neznačíme.